Opublikowany przez: monika.g
Autor zdjęcia/źródło: Siara @ pixabay.com
Siara to pierwsze mleko wydobywające się z piersi matki tuż po porodzie. Pod wpływem hormonów, głównie oksytocyny i prolaktyny, z piersi kobiety już kilkanaście minut po porodzie noworodek otrzymuje najcenniejszy pokarm. Siara zawiera bowiem mnóstwo witamin, enzymów, składników mineralnych i najważniejszych dla maluszka – przeciwciał. W przeciwieństwie do mleka następnego jest ona gęsta, lepka i ma ciemny kolor – zwykle żółtawy lub zabarwiony na lekko szary, a nawet pomarańczowy, gdyż zawiera dużo karotenu.
Skład mleka mamy zmienia się i dostosowuje do potrzeb noworodka, a potem niemowlaka. Jest on indywidualnie dopasowany do Twojego dziecka. Również jego ilość dostosowuje się do wymagań maluszka, dlatego jeśli wydaje Ci się, że dziecko się nie najada nie musisz go dokarmiać mlekiem modyfikowanym. Wystarczy, że będziesz go częściej przystawiała do piersi, które odczują zwiększoną potrzebę malucha i będą produkować większą ilość pokarmu.
Skład mleka z piersi zmienia się w ciągu doby, a nawet w czasie jednego karmienia – na początku jest bardziej wodnisty, a później staje się tłusty i treściwy. Siara jest jednak tym jedynym i wyjątkowym pokarmem, który maluszek otrzymuje jako pierwszy w swoim życiu.
Często już w drugim trymestrze ciąży możesz zauważyć na swoich sutkach odrobinę gęstego, białego lub żółtego płynu lub na piżamie czy staniku dostrzec niewielkie plamki w miejscu stykania się materiału z piersiami. Oznacza to, że piersi już ćwiczą i przygotowują się do dostarczenia Twojemu maluszkowi tego najcenniejszego posiłku w jego życiu.
Ilość siary jest bardzo mała. Mamy zwykle nawet jej nie zauważają. Jest jej dosłownie kilka łyczków, które w zupełności wystarczają do nakarmienia maleństwa, którego żołądek po urodzeniu jest wielkości wiśni. Siara produkowana jest przez piersi zaledwie kilkanaście godzin. Mniej więcej po 1-2 dobie od porodu zanika i przechodzi w mleko przejściowe. To następnie dopiero po około 3-4 tygodniach stabilizuje się i staje się mlekiem dojrzałym.
Siara jest skoncentrowanym pokarmem zwierającym duże ilości enzymów, witamin, w tym witaminy A, soli mineralnych, sodu, chlorku oraz białka. Białka w siarze są wyjątkowe, ponieważ są wchłaniane przez przewód pokarmowy maluszka bez konieczności trawienia ich. Siara zawiera też bardzo cenne dla niedojrzałego i sterylnego organizmu maluszka przeciwciała odpornościowe, w tym najważniejsze przeciwciała immunoglobuliny A - IgA.
Chronią one organizm maluszka przed wnikaniem do niego bakterii i wirusów. Przedostając się z mleka mamy do żołądka maluszka tworzą na nim cienką warstwę osłonki, która zabezpiecza układ pokarmowy dziecka przed przedostaniem się do niego mikroorganizmów z zewnątrz. Żadne inne mleko naturalne (krowie, kozie czy roślinne) lub modyfikowane nie zawiera przeciwciał odpornościowych IgA, które są unikalnym składnikiem mleka kobiecego.
Jeśli masz wątpliwości czy malec się najada, bo obawiasz się, że je za mało lub często płacze jeszcze w szpitalu poproś położne o instruktaż przystawiania dziecka do piersi. Możesz również zasięgnąć porady doradcy laktacyjnego, który jest dostępny w większości szpitali lub w poradni laktacyjnej. Pamiętaj jednak, że w karmieniu piersią najważniejsza jest wytrwałość i pozytywne nastawienie, że dajesz swojemu dziecku to, co najlepsze.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Sonia 2017.08.01 15:26
Bardzo ważne jest karmienie piersią. A szczególnie zaraz po porodzie. Warto przystawiać dziecko do piersi jak najczęściej!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.